Wat is meditatie?
Mediteren kun je zien als een oefening om in verbinding met jezelf te komen. Meditatie kan ook omschreven worden als een staat van zijn, waarin je het denken en doen van het alledaagse leven even los laat.
Er zijn veel verschillende technieken en manieren om te mediteren. Enkele voorbeelden zijn door middel van ademhalingsoefeningen, visualisatie en mindfulness ook wel Vipassana genoemd. Belangrijk bij alle vormen van meditatie is dat je leert je gedachtes te observeren om ze vervolgens los te laten.
De effecten van meditatie zijn inmiddels wetenschappelijk onderbouwd, zo kan het je helpen je bewustzijn te vergroten, je emoties onder controle te krijgen, je immuunsysteem een boost geven en slaapproblemen verhelpen. Maar ook op spiritueel gebied kan het je helpen je chakra’s te openen of meer te aarden. Lees hieronder meer over de voordelen van meditatie.
Tijdens meditatie richt je je aandacht vaak naar binnen. Het observeren en aandacht geven aan je binnenwereld helpt je jezelf open te stellen voor emoties. Wanneer we onze emoties de ruimte kunnen geven mogen deze vrij stromen. Zo voorkom je vastzittende emoties die later kunnen uitmonden in allerlei klachten. Na het laten stromen van je emoties kijken we met acceptatie en zachtheid naar hoe je je emoties beter kunt leren beheersen.
Er zijn verschillende vormen van meditatie. Welke techniek het beste bij je past is heel persoonlijk. Daarom is het verstandig om er een aantal uit te proberen, om uit te vinden welke meditatie bij je past en waar je je prettig bij voelt. Heb je hier hulp bij nodig? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan om te bepalen waar ik je bij kan helpen.
Als je mediteert, bevind je je in het hier en nu. Je neemt als het ware een ‘helicopterview’ op je gedachten en laat ze zijn. Door middel van meditatiemomenten kun je zowel mentaal als fysiek voordeel behalen. Veel mensen voelen zich minder gestrest, slapen beter en voelen zich gezonder met meer energie. Meditatie is een krachtig instrument om met jezelf in contact te komen. Er zijn veel verschillende meditatietechnieken, gedachten en ideeën, maar innerlijke rust staat vaak centraal: meditatie maakt meer zicht en controle mogelijk over overheersende gedachten.
Wat heb je aan meditatie?
De vraag voor velen is natuurlijk, waarom zou ik mediteren? Wat heb ik aan meditatie en is het iets voor mij? Het is eigenlijk geschikt voor iedereen. Mediteren brengt je voordelen op lichamelijk, geestelijk en spiritueel niveau.
Hieronder noemen we een aantal van deze voordelen:
- Verlaging van de hartslag
- Verbetering van de ademhaling
- Verbetering van de werking van maag en darmen
- Verbetering van het reactievermogen
- Verbetering van de bloeddoorstroming
- Verbetering van je houding.
- Minder spierspanning
- Minder angst
- Minder stress
- Verbeterd concentratievermogen
- Minder kans op depressieve gevoelens en/of gedachten
- Meer zelfvertrouwen
- Toename van grijze stof in de hersenen; noodzakelijk bij het verwerken van informatie en gaat veroudering tegen
- Helen van oude pijnen, trauma's en verdriet
Hoe kun je beginnen met mediteren?
Voordat je aan een meditatie begint, zijn er een paar dingen die je moet overwegen. Bereid je voor door ervoor te zorgen dat je voldoende comfort hebt (in huis of buiten), neem de tijd en benader het met zelfcompassie. Als het gaat om leren mediteren, oefening baart kunst. Je kunt beginnen met mediteren door elke dag 5 minuten met volledige focus op je ademhaling te letten. Telkens als je merkt dat je aandacht ergens anders naartoe gaat, haal je je aandacht weer terug naar je ademhaling. Zo train je je aandacht spanne.
In het begin zijn wij allen beginners. Dat lijkt misschien duidelijk, maar toch is het nodig om erbij stil te staan. Zorg ervoor dat je niet te streng bent voor jezelf. Net als het trainen van je spieren in de sportschool kun je ook je “meditatiespier” trainen door herhaling. Je kunt ook merken dat je de ene dag meer focus hebt dan de andere dag. Heb compassie voor jezelf en mediteer zonder verwachtingen.
Vaak wordt ons van jongs af aan geleerd om altijd vooruit te kijken. Voorwaarts, verder, de hele weg door. Er wordt niet altijd aandacht besteed aan de noodzaak om een moment stil te staan tijdens onze vormingsjaren. Om te analyseren waar je nu bent en wat er nu is. Toestaan dat de dingen zijn zoals ze zijn voor het moment. In meditatie sta je stil bij het moment. Hoe het moment ook voelt, je geeft je over aan dat wat is.
Als je begint met mediteren kan het heel erg helpen om lessen te volgen of een meditatiecoach te raadplegen die je de basis leert. Wees welkom in mijn studio of online via zoom voor meditatie coaching.
Hoe moet ik mediteren?
Niks moet, alles mag! Laagdrempelig beginnen is de key. Maak het jezelf niet te moeilijk en straf jezelf ook niet af als het in het begin niet wil lukken. De kern van meditatie is gedachten laten zijn en als je mee wordt genomen in die gedachten om liefdevol terug te keren naar jezelf als observeerder ervan. Probeer eens de volgende stappen in het begin te doorlopen:
- Zoek een ruimte op waar je je prettig voelt. Liever buiten? Dat kan natuurlijk ook. Geur, licht, geluid, comfort. Het zijn allemaal hele belangrijke zaken die prettig voor jou moeten voelen. De juiste omstandigheden gevonden? Neem dan plaats in een houding die prettig is. Bijvoorbeeld een liggende meditatie. Dat is geschikt voor als je meditatie wilt inzetten om beter in slaap te komen. Wil je meer energie krijgen, dan is een zittende houding in actieve stand met benen gekruist en handen naar boven gericht op de knieën de beste optie. Een eenduidig antwoord op de vraag ‘Hoe mediteer je?’ is er dus niet, dit hangt volledig van je eigen wensen af.
- Je kunt op verschillende manieren focus vinden. Sommigen doen het door middel van focus op een punt op de muur, anderen kunnen met visualisatie meditatie de beste resultaten boeken. Centraal blijft echter de ademhaling staan. Als je voor het eerst leert te mediteren, is dat het beste uitgangspunt. Je kunt tellen hoe vaak je in- en uitademt. Raak je even met je gedachten ergens anders, begin dan gerust weer opnieuw met tellen. Onthoud dat je altijd met zelfcompassie teruggaat, zonder gefrustreerd te raken.
- Is het je een minuutje gelukt? Of misschien zelfs twee minuten? Bouw het de volgende keer dan langzaam uit. Plan de tijd in en neem die tijd ook. Zet desnoods in je agenda dat je dagelijks 10 minuten voor het slapengaan wilt mediteren (of na het opstaan, wat jij prettig vindt!). De routine erin houden is namelijk ook belangrijk. Uiteindelijk zal de aanhouder winnen en voel je je op een gegeven moment steeds kalmer en meer ontspannen worden. Je het nu geleerd hoe te mediteren op een manier die bij jou past. Neem in ieder geval de tijd, wees lief voor jezelf, zorg voor comfort en bepaal zelf wat jouw meditatieritueel het meest waardevol maakt. De rest volgt dan vanzelf.
Volg mij nu ook op instagram & facebook!
Voor mij is meditatie een staat van verbinden en zijn.
- Verbinding met jezelf, de natuur (moeder aarde), het universum.
- Zijn, in het hier en nu
In onze drukke maatschappij zijn we continu bezig iets te doen. We zitten als mens vaak in ons hoofd, met de ene gedachte na de andere. Velen hebben het druk met werk, een gezin, social media en andere dagelijkse activiteiten. Ga maar eens bij jezelf na, wanneer jij voor het laatst even bewust in het moment was. Niet aan het denken, niet onderweg, geen stress, maar een moment van rust en bewustzijn van al het moois om je heen.
Een moment van ontspanning en letterlijk even uit je hoofd komen maakt een mens vitaler. Ben jij toe aan tijd voor jezelf en voel je, dat je deze tijd nu echt mag benutten om jezelf nog meer te ontwikkelen? Wil je de tijd nemen om van jezelf te (leren) houden? Of wil je simpelweg een moment van ontspanning en rust? Dan is meditatie een prachtige tool om dit te ervaren.
Er zijn veel verschillende meditatietechnieken. In mijn studio of online neem ik je graag mee in meditatie zoals deze voor jou mag ontstaan. Door middel van een gesprek vooraf zal ik een op jou afgestemd meditatie traject aanbieden.
Meer informatie over verschillende coaching trajecten vind je hier.
Ik laat je met liefde kennis maken met deze manier van verbinding en zijn.
Wil je graag meer informatie? Voel je vrij om contact op te nemen via het contactformulier.